Санкционираният от КПКОНПИ за конфликт на интереси кмет на столичния район „Красно село“ Росина Станиславова не смята, че трябва да върне парите по европейския проект, на който се е назначила за ръководител. Това каза самата тя в „Тази сутрин“.

„Няма защо да ги върна. Знаете ли защо? Когато ние имахме 200 души, които можехме да храним с топъл обяд, ние хранихме 280. За тези 80 отгоре, аз не мога да разделя 363 лева от 364 лева пенсия. Това е финансирано от мен и моя екип, без да го популяризираме и да правим пиар акция“, заяви Станиславова.

По думите ѝ тя е взела като ръководител на проекта допълнително възнаграждение от малко под 10 000 лева.

Според нея КПКОНПИ няма правомощия да проверява за конфликт по европроекти, защото там действат други правила. По думите на Станиславова „истината трябва да възтържествува“. Кметът на "Красно село" смята, че всичко е било по европейски правила, доказателство за което е, че "имаме верифициране на проекта". Тя е категорична, че не имало проблем да бъде ръководител на проекта, макар че заема кметския пост.

Снимка: btvnovinite.bg

В момента тя оспорва по съдебен път първата глоба, наложена ѝ от КПКОНПИ за конфликт на интереси в размер на 15 000 лева, а що се отнася до втората санкция от 5000, която беше поставена за назначаването на дъщеря ѝ по същия европейски проект, Станиславова заяви, че не можа да коментира, защото още не се е запознала с нея, но ще обжалва и нея.

Що се отнася до назначаването на дъщеря ѝ по проекта за патронажна грижа, то се наложило, защото се е случило в пика на пандемията, когато всички са били уплашени и не е имало кой да разнася храна на възрастните хора, каза Станиславова. Според нея по това време Столична община е била абдикирала от своите задължения.

Станиславова каза, че е споделила с дъщеря си за проекта и че има нужда от хора по него вкъщи. По думите ѝ дъщеря ѝ е била подходяща за тази работа, тъй като следва медицина. За участието си в проекта тя е взела само 260 лева, а работи за международна компания за "десетки повече".

Според антикорупционната комисия обаче Станиславова е извършила действия в частен интерес.

Кметът като ръководител на проекта е взела близо 10 000 лева. Твърди, че с тях дофинансирала храната на нуждаещите се.

Вижте целия разговор във видеото.