Три институции вече проверяват кмета на столичния район "Красно село" Росина Станиславова. През февруари срещу нея беше подадена жалба, че си е разпределила сама средства по европроект за патронажна грижа за възрастни и хора с увреждания.

Антикорупционната комисия, агенцията за държавен финансов контрол и главната инспекция по труда проверяват в момента дали като кмет Станиславова е действала в частен интерес и дали е гласувала сама получаването на европейски средства.

Проверката на инспекцията по труда е по проекта Патронажна грижа и се очаква докладът да бъде готов още утре.

Ще се проверяват твърденията, че тя е разпределила и на себе си средства по бюджета на програмата, съобщиха от комисията.

365 700 лева са предвидените средства за район "Красно село" по европейската програмата за патронажна грижа. Предназначението им - да се осигури доставка на храна на болни от коронавирус възрастни. Самата храна е финансирана от друга програма.

От целия бюджет 261 000 лева са отишли за 30 души персонал, който доставя храната. Над 100 000 лева са за разходи - маски, гориво, както и около 40 000 лева, изплатени като възнаграждения между петима от управляващия проекта екип, сред тях и кметът.

Върховната административна прокуратура вече изиска от министъра на труда и социалната политика информация за начина на разходване на европейски средства, отпуснати за осигуряване на патронажна грижа на територията на столицата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!