Скандал в Столичната община - подозират районния кмет на "Красно село" - Росина Станиславова, че е платила сама на себе си част от парите, предназначени за възрастни хора с коронавирус. 

Скандалът избухна на заседание на финансовата комисия към Столичния общински съвет.

Там е получена жалба, че при изпълнение на програма „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“ Станиславова е разпределила между себе си и екипа си над 100 000 лева. 

Росина Станиславова призна, че е получила възнаграждение от над 7000 лева, но по думите й категорично няма присвояване на средства и „всичко е законно и заслужено“.

По данни на Станиславова общата сума на възнагражденията на петимата души е в размер на 41 052 лв.

По нейните думи като част от патронажа е предвидена доставка на храна за 200 души в квартала, а те са помагали на 280, като тези средства са финансирани лично от районното кметство.

Според председателя на финансовата комисия към Столична община от началото на февруари са изпратени общо четири писма с искане на информация за раздадената сума, но конкретен отговор така и не е получен.

От "Красно село" поискаха информация на какво правно основание се изискват тези данни.

Столична община започна проверка. Междувременно управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ също започна проверка по случая.

От „Демократична България“ оттеглиха доверието си от кмета на "Красно село", стана ясно от съобщение от коалицията.

Ръководството е призовало Станиславова да възстанови взетите от нея средства, но след като тя не е направила това, „Демократична България“ е дарила същата сума на „SOS Детски селища“.

От коалицията призоваха за пълен одит на програмата във всички софийски райони.