Доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция установи, че държавата е ощетена с почти 100 хил. лв. заради груби нарушения при ремонта на мемориалния комплекс „Христо Ботев” в Калофер.

Преди 3 години след сигнал на бившия кмет на Калофер Румен Стоянов за окаяното състояние на паметника, държавата отпуска на Община Карлово 300 хил. лв. за неговия ремонт.

Пред камерата на bTV кметът на Карлово Емил Кабаиванов обясни, че претенциите в доклада не са към общината, нито към него или екипа му, а към изпълнителя на поръчката. Според Кабаиванов това не са хора от общината, а служебни лица - избран надзорник и избран инвеститорски контрол. По думите му те носят отговорност за актовете, които са подписали.

Румен Стоянов заяви, че граждани на Калофер са алармирали за некачествения ремонт преди време. Последвал е градски съвет заедно със строителния техник. Изпълнителят е обявил, че са използвани качествени материали, а ремонтът е вървял нормално.

Кабаиванов подчерта, че сигнали от страна на бившия кмет на Калофер не са постъпвали по време на строителството, както и 10 месеца след приключването му. Едва след това започват докладни до Община Карлово, а тя, от своя страна, подава писма до фирмата изпълнител.

След като докладът стане окончателен, ако има финансови претенции, задача на общината е да поиска разликата в сумата, уточни Кабаиванов. След това трябва да преведе средствата в кметство Калофер.

В момента обаче тече обжалване на процедурата.

Кметът на Карлово обясни, че фирмата носи отговорност за ремонта 10 години, т.е остават 7 години и половина, в които трябва да изпълнява задълженията по подписания договор.

Недоволни граждани на Калофер също потвърдиха некачествената работа при изпълнение на ремонта. 

Докладът на финансовата инспекция е даден на прокуратурата. Очаква се решение от нейна страна.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!