„В Македония, когато има предизборна кампания, главният аргумент, който носи най-много плюсове на партиите, е антибългарската кампания. Това е пълен абсурд. Това са наши братя, наши братовчеди, всеки трети българи носи произхода си оттам, включително и аз“, заяви членът на българо-македонската комисия по въпросите на общата история проф. Кирил Топалов в „Тази сутрин“.

През отминалата седмица учени от БАН представиха изследване, според което македонският език е вариант на българския. Реакцията на Скопие не закъсня.

В официална позиция Институтът „Кръсте Мисирков“ обяви, че македонският език е реалност, а не югозападна писмено-регионална форма на българския.

Тази брошура, която издаде БАН е доста навременна и в нейната разработка участват едни от най-компетентните учени, смята Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

„Българският език функционира от 1000 и кусур години, така че македонските 75 години не могат да бъдат убедителен аргумент, още повече че нашите учени са доказвали това. Това не първият опи Академията да докаже нашата правота с братята македонци. През 1979 г. излезе подобна брошура от наши езикови специалисти. През 1969 г, беше подготвена едната такава брошура и отпечатана в малък тираж, явно за вътрешно ползване“, каза Топалов.

„Тоест нашите учени, независимо от политическата стагнация тогава и че нашето отношение към Македонския въпрос беше диктувано от Големия брат (СССР – бел. р.), все пак си бяха на мястото“, категоричен е професорът.

Ако не беше се осъществило Съединението, сега щяхме да имаме и румелийски език, заяви Топалов.

Снимка: btvnovinite.bg

В един спор нито една страна не може да получи 100-процентов успех. Нашето усилие да докажем, че имаме еднакъв етнически произход и сме били един народ до 1945 г., обясни членът на българо-македонската комисия по въпросите на общата история.