„Нарушени са всички добри практики – работено е в реална среда, един човек е успял да направи съобщение, което е изцяло извън контекста и да го адресира от президента, а след това не е имало някой, който да го верифицира или потвърди. Без знанието на телеком или МВР някой е използвал тяхното влияние и система, за да изпрати съобщението“. 

Това каза експертът по киберсигурност Ясен Танев в „Тази сутрин“. 

По думите му при вчерашните тестове на BG-ALERT не е спазен нито един от стандартите за мрежова сигурност. 

„Съобщение с текст „test test“, в което е забъркан и държавният глава, може да бъде изпратено от един човек до една трета или повече от населението. Имаме страхотния късмет да видим колко зле е направена тази организация за управление на съобщенията и как един човек може да изпрати съобщение до всички. Представете си всички сценарии в главата, които идват на обикновените хора, но и на специалиста по киберсигурност – дали този човек сбърка сам или някой не го накара покрай цялата лудница с машините, дали някой не е хакнал човека или системата“, допълни Танев. 

„Трябва да се разбере как това се е получило, кой е оторизирал съобщението да премине през защитните процеси, имало ли е въобще такива. Някой трябва да поеме отговорността, защото усещането, че това работи, дори и тестово, не е вярно. Истината е, че тази система не работи въобще, защото който е решил, е пратил съобщение“, каза киберекспертът. 

Снимка: bTV

Подобни тестове се правят в локална среда, категоричен е той. 

„Нито един програмист или тестер не би трябвало да извършва реални тестове в система, която е свързана с живите устройства. Ако се правят тестове в реална среда, трябва населението да бъде информирано, а не всеки да си прави тестове, когато прецени. Когато имаме критични съобщения, нормално е някой да ги валидира“, допълни Ясен Танев.

Снимка: bTV

По думите му в рамките на три минути 40 души са му звъннали, за да му кажат, че са им хакнали телефона.