Загадъчно съобщение, изпратено до мобилните телефони от BG-ALERT, изплаши много българи. Някои хора споделят, че при получаването му се е чул силен стряскащ звук, приличащ на аларма.

Снимка: bTV

При повечето потребители съобщението идва с текст: „Внимание, опасност!“, а при някои има сигнал от президента. В известието пише също „test test“, което означава, че системата се тества. Съобщението препраща към сайта bg-alert.bg, но към момента той не е достъпен.

 

Снимка: bTV

В някои квартали на София хора панически са излезли от домовете си. В социалните мрежи десетки потребители споделят, че са получили въпросното съобщение и са се изплашили.

Друг наш зрител в „Аз, репортерът“ изглежда не се е стреснал от известието. Жената опитва да даде обратна връзка, но в списъка с дати и градове не успява да намери своя. 

„Изключително много се радвам от тази функция и смятам, че е от огромна полза за цялото население“, пише тя.

Снимка: Аз, репортерът/Михаела Ненчова

Във връзка с подготовката на системата BG ALERT един от мобилните оператори e пуснал ТЕСТОВО съобщение към абонатите. То не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие, уточниха от МВР.

От оператора пък обявиха, че системен интегратор е изпратил текстово съобщение към абонатите им, за което те не са били уведомени.

„Тестовото съобщение не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител“, уточниха малко по-късно от вътрешното министерство.

Истинският тест ще е на 22 ноември от 12 до 12:30 часа и отново ще бъде съпроводен със специфичен звуков сигнал и вибрация, съобщава БНТ.

За bTV директорът на ГД „Пожарна безопасност“ главен комисар Александър Джартов каза, че системата за предупреждение официално ще започне да се тества от следващата седмица.

„Всички потребители ще получават такива съобщения. Тестовете ще започнат от 7 ноември в област Габрово и ще завършат с национален тест на 29 ноември. Системата е предвидено да влезе в употреба от догодина - началото на 2024 г. Важно е хората да не изпадат в паника, тези съобщения не представляват опасност за тях. В случай, че има такова съобщение, ще бъде написано ясно за какво събитие става дума и каква опасност представлява“, допълни Джартов.

Предупредителната система за населението се разработва съвместно от МВР и Министерството на електронното управление.

В отговор на запитвания от граждани и представители на медиите, президентската институция информира, че няма никакво отношение към разпространяваните съобщения с надпис сигнал или тест. За случая са информирани отговорните институции.

Снимка: bTV

Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов също успокои хората, като написа във Фейсбук, че няма опасност.

„Всичко е наред, няма опасност, това е само тестово съобщение. Крайно време е да имаме таква система, която е много полезна при бедствия и е много добре, че МВР я внедрява. МВР трябва да подобри процеса по тестване (особено в продукционна среда). „test test“ не е добро съобщение“, написа Божанов.

BG-ALERT е система, която уведомява за опасности чрез телефона. В „Тази сутрин“ през септември инж. Николай Николов, бивш дългогодишен директор на пожарната и съветник на министъра на вътрешните работи, каза, че системата ще е готова до края на годината.

„България разполага с Национална програма за намаляване на риска от бедствия. Тя обаче се нуждае от много сериозно финансиране. Най-лесно е хората от МВР да натиснат копчето и да предупредят. Мониторингът на място е най-трудният. Изграждат се такива системи, но няма държава, която да се похвали със 100% изградена система“, каза инж. Николов.