Човешка грешка стои зад странните съобщения, изпратени на мобилните телефони на много граждани. Известията от BG-ALERT с текст „Внимание, опасност!“ внесоха смут и страх у хората на 1 ноември вечерта.

В нова позиция от МВР уточняват, че „във връзка с планирани национални тестове на системата BG-ALERT за ранно предупреждение през мобилните мрежи, на 01.11.2023 г. от 18:55 ч. до 19:00 ч. бяха проведени предварителни тестове“

Поради човешка грешка бяха изпратени две различни съобщения през мрежата на един от мобилните оператори, които са получени от техни крайни клиенти, допълниха оттам. 

ДЗЗД „Сискод“ - фирмата, отговорна за изпратените съобщения, се извинява на населението, всички засегнати страни и институции за причиненото безпокойство и неудобство. "След установената вече работоспособност на системата, се надяваме в бъдеще да бъде важен инструмент за известяване на населението в случаи на бедствия и аварии", пише още в съобщението, разпространено от МВР.

Снимка: bTV

След загадъчните съобщения от ведомството казаха, че известието не е координирано с МВР и няма връзка с конкретно събитие. 

От мобилния оператор пък обявиха, че системен интегратор е изпратил текстовото съобщение към абонатите им, за което те не са били уведомени.

„Тестовото съобщение не е публикувано от оператора, а от ангажирания с въвеждането на системата BG Alert изпълнител“, уточниха малко по-късно от вътрешното министерство.