"Това ми прилича на Хензел и Гретел, които оставяли трошички в гората. Така киберекспертът Ясен Танев коментира в "Тази сутрин" сменените профилни снимки на изчезналата Ивана от Дупница, както и активността от нейния профил в социалните мрежи.

„Надявам се някой да е оставил наистина трошички, а не да се е подигравал“, допълни Танев.

Припомняме, че момичето все още се издирва. През последните дни се наблюдава и съмнителна активност от нейните профили в социалните мрежи.

„Има два варианта – или профилът е хакнат и това са случайни съвпадения, или това е човек, който има достъп до профила“, коментира Танев.

Той допълни, че каквато и да била активност онлайн оставя следа, която може да бъде проследена до реални физически места.

„Това е следа, която трябва да се провери. ГДБОП биха могли с експертизата си да действат“, допълни Танев.

Киберекспертът каза също, че в ГДБОП работи и координатор на Фейсбук, който е директна връзка с администрацията на социалната мрежа. Той може да изиска данни за профила и как той е свързан със съответно изчезване на човек.

„Червеният пират“ и заплахите към магистрати

Относно информацията, че магистрати са заплашвани с имейли от скитник, Танев коментира, че трябва да се установи дали става въпрос за имитатор, или за реален човек, познат с псевдонима „Червеният пират“.

„Има група от хора, които се наричат дигитални номади. Те искат да са извън обществото. Чрез анализ на IP адрес може да бъде свързана идентичността на поведение на лице, което извършва подобни атаки“, коментира Танев.

Според киберексперта това, че „Червеният пират“ се е закачал за безжичните мрежи на държавната администрация е притеснително.

„Хората, които поддържат мрежите, трябва да ги затворят“, каза Ясен Танев.