След почти два месеца издирване, полицията в Добрич успява да задържи извършител на въоръжен грабеж от бензиностанция в града. Обирът става на 1 септември, но едва сега полицията съобщава инцидента. 

До разплитане на случая се стига след задържането на 28-годишен мъж по време на специализирана полицейска операция. Той е хванат с амфетамин. Не е осъждан преди, но е задържан с наркотици.

Впоследствие става ясно, че на 1 септември, около 04:35 ч. сутринта е получено съобщение от частна охранителна фирма за задействан паник бутон на бензиностанция на околовръстния път в Добрич.

На място е установено, че маскиран мъж с огнестрелно оръжие, заплаха и побой на служител на бензиностанцията, отнема оборота за деня.

„На 1 септември обвиняемият е бил заедно със свой приятел, консумирали са алкохол, след което е предложил на своя приятел да отидат до дома му, за да му даде суитшърт, който е облякъл най-вероятно, за да прикрие лицето си. Сложил е маска и около 3 ч. е отишъл в бензиностанцията с намерение да я ограби. Служителят е бил извън обекта, в автомобила си. Обвиняемият се приближил и извадил пистолет, като казал „давай парите иначе ще ти счупя колата и ще ти строша главата“, разказва говорителят на Районната прокуратура Даниел Илиев.

„Пострадалият влязъл в обекта и дал сумата от оборота – 250 лв., на обирджията. При опит да напусне търговския обект и да бъде задържан от служителя, обвиняемият го ударил с пистолета в главата и му причинил телесно увреждане. След това е избягал“, допълват от прокуратурата в Добрич.

Месец и половина по-късно, на 16 октомври полицейски служители хващат извършителя и неговия помагач. 28-годишния мъж е задържан за срок до 72 часа.

Приятелят му остава свидетел, тъй като според събраните доказателства той е отказал да участва грабежа и двамата са се разделили преди това.

 

Обясненията на обирджията са лаконични. Той завява, че съжалява за извършеното. Като основен мотив за обира посочва, че са му трябвали пари.  Дрехите, маската и пистолета са приобщени към разследването.

На 28-годишния мъж е повдигнато обвинение за грабеж, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от три до 10 години.

„Това деяние се характеризира с изключително висока степен на обществена опасност – използвано е оръжие, упражнена е сила спрямо пострадалия и му е причинена телесна повреда“, посочват от прокуратурата.

Предстои днес Районна прокуратура – Добрич да внесе искане за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“, тъй като счита, че е има обосновано предположение за извършено престъпление и реална опасност мъжът да се укрие или да извърши ново престъпление. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK