Няма по-голяма школа за един млад лекар от Спешната помощ, заяви в предаването „Тази сутрин“ говорителят на ЦСМП-София Катя Сунгарска.

„Статистиката, че 60% от завършващите медицина искат да останат в България е изненада. Не се учудвам, че са малко младите лекари, които искат да си причинят това да работят в Спешна помощ. Това по цял свят е така, защото Спешна помощ е едно много екстремно място в здравеопазването. Тук се изсипва денонощно много адреналин, който амортизира и повлиява върху живота на човека. От друга страна има и много положителни неща да се работи в Спешна помощ“, обясни Сунгарска.

Тя подчерта, че Лекарският съюз и синдикат „Подкрепа“ са организирали кръгла маса, на която е обсъдено как да бъде обърната тенденцията за младите лекари в Спешната помощ.

„Например както е навсякъде по света всеки млад лекар, който завърши да премине школата на Спешна помощ. Това ще намали драстично кадровия дефицит в Спешна помощ. Младите лекари след Спешна помощ излизат с невероятна опитност. Лекарят там е сам. Това не е учебна програма, защото те са лекари“, каза Сунгарска.

Според нея има специалности, които дават пари и може би лекари, които учат медицина и искат да изкарват повече пари, се насочват към тези специалности.