Когато екипът на „Спешна помощ“ пристига на мястото на катастрофата, при която загина Милен Цветков, те заварват мъж, който за дълго време остава неизвестен дали всъщност това е журналистът. Той е бил в тежко състояние – в кома.

Това заяви говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска.

За „Тази сутрин“ тя подчерта, че спешният екип, отзовал се на сигнала, е разговарял с директора на ЦСМП. Те са свидетелствали, че когато са стигнали на мястото, граждани са били надвесени над пострадалия и са правели изкуствено дишане – уста в уста.

„Екипът ни го е заварил по гръб, което не е добро за състоянието му. Трябва да е на една страна с единия крак свит. Това са елементарни правила за оказване на първа медицинска възможност“, допълни тя.

Сунгарска изтъкна, че реанимационният екип е тръгвал за адрес с установен случай на COVID-19, който е трябвало да бъде извозен към болнично заведение. Екипът бива пренасочен от координациония център, като линейката тръгва от централата, а медиците били облечени с предпазни средства.

„Представете си какво е напрежението, като отиваш на случай на коронавирус и ти кажат отиваш на тежка катастрофа“, коментира тя.

По думите ѝ сигналът за инцидента е получен в 18:16 ч. на 19 април. Текстът се диктува в 18:18, а в 18:19 линейката потегля. Пристига на мястото на произшествието в 18:23.  

Сунгарска обясни, че не може да кажат защо е имало забавяне в обаждането от момента на катастрофата.

„Получили сме сигнала в този час и отиваме веднага. Екипът се чувства безкрайно обиден, защото с риск за живота си са стигнали за тези 5 мин до мястото на катастрофата“, подчерта тя.

Тя коментира, че на място реаниматорите са опитали да намерят венозен път и да интубират пострадалия, но състоянието му не позволявало това.

Вижте целия разказ във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!