Сигнал за опасни къщи в средногорското село Свежен подадоха местни жители. Селото е обявено за архитектурно-исторически резерват. 

Днес там има 100 сгради-паметници на културата. Много от тях обаче са в окаяно състояние.

Типичен пример за безстопанственост е къщата на Гурко Гюров. Обявена е за паметник на културата през 1986 г. Днес тя не просто се разпада, а представлява опасност за жителите и гостите на архитектурния резерват.

Местните разказват, че къщата е „подпряна” преди 15 години. Често в района на опасната сграда играят малки деца.

„Тази къща, така нареченият "паметник на културата", е подпряна с изгнили колове. Това е централна улица. Ежедневно минават хора. Особено лятно време, когато населението десетократно се увеличава. Минават деца, играят в училището. Автомобили преминават”, споделя Сава Иванов, който е собственик на имот в Свежен.

Преди 10 години община Брезово изпраща предписание на собственика на опасната къща.

„Тази комисия идва, вижда къщата. Не само тази къща, още две други къщи. Прави констативен протокол. Този констативен протокол се изпраща на собственика. И в констативния протокол се предписва какво трябва да направи. Известно време след това собственикът пуска молба-заявление, че иска да бутне къщата. Това не може да стане, защото къщата е паметник на културата”, обясни кметът на селото Христо Енков.

Така размяната на писма между общината, Министерството на културата и собствениците продължава с години. В същото време къщата продължава да се руши. Наскоро става ясно, че тя отново е продадена.

От местната управа казаха за bTV, че нямат връзка с новите собственици. От община Брезово отказаха да предоставят информация кои са те с аргумента, че ще нарушат Закона за личните данни. 

Докато обаче общината, държавата и собствениците се опитват да осъществят връзка, къщата е застрашена от падане.

На главната улица в Свежен има още няколко опасни къщи-паметници на културата. Тромавата бюрократична процедура спъва ремонта им.

„Пълно безхаберие. Явно, че трябва да стане нещастен случай и тогава институциите да симулират някаква дейност”, оплакват се местните хора.

Кметът на Свежен пък предложи – ако къщата не може да се ремонтира и е оставена да се разпада, да бъде конфискувана в полза на държавата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!