Ремонт на Военната академия след години чакане. Сградата е един от най-старите и големи паметници на културата у нас. Построена е през 1892 г. по австрийски модел в неоромаски стил.

Снимка: btvnovinite.bg

Паметник на културата са основната и по-малката сграда, част от страничното здание, както и параклисът, който първоначално бил конюшня. Носят се легенди, че там през 1907 г. е бил ръкоположен и провъзгласен за цар – цар Фердинанд.

Снимка: btvnovinite.bg

С Фердинанд е свързана голяма част от историята на това място. Именно той преди повече от 100 години утвърждава Закона за Военната академия.

Снимка: btvnovinite.bg

Дори оградата е паметник на културата. Тя е от 30-те години на миналия век.

Заключени стоят т.нар. царски зали, които Фердинанд поискал, за да посреща делегации. Има стая с фараонски глави. Друга - с мраморни камини, а трета - с красива дърворезба. Блясъкът им е помрачен заради снимането на филм през 60-те години. 

Снимка: btvnovinite.bg

7 милиона лева са отпуснати за ремонт на част от академията. Ще бъде отворен последният етаж на централната сграда, за да посреща още от есента нови студенти.

Информационната кампания на Денислав Борисов има за цел да насочи вниманието към рушащите се паметници на културата у нас. Тя е естествено продължение на серия от материали за рушащи се сгради на водещия и репортер на bTV Новините, който не само дава гласност на проблема, но и засилва обществения интерес и „натиска“ върху отговорниците за поддържането и възстановяването им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!