„Стоянка Мутафова успяваше да превърне и живота в театър. Тя събираше цялата емоция около нея в представление. Харесваше ѝ, че около нея се случват някакви неща, които могат да изглеждат по различен начин”, заяви директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов" Калин Сърменов в „Тази сутрин”.

Обичаната българска актриса ни напусна този петък, а днес е поклонението пред тленните ни останки от 11 ч. до 16 ч. в Сатиричния театър.

„Нещо, което обожавам и ще липсва, е начинът, по който превеждаше случките. Случва се нещо и ние изваждаме от него негативното, да мрънкаме и да се оплакваме, докато тя изваждаше от тези събития и ги превръщане в нещо с позитивен плюс, с което да вървим напред”, сподели Сърменов.

„Това отношение към света тя го пренасяше на сцената. Тя махаше недостатъците, махаше бурените и оставаше крехкото цвете. Така беше и на сцената, но освен талант, на сцената това е и много работа. В живота това е светоглед. Такава машина за раждане на истории. Тези събития, трябваше да бъдат запазени”, заяви директорът на Сатиричен театър „Алеко Константинов".

„Те знаеха какво е това импровизация. Тези хора, причислявам тук и (Георги) Калоянчев, цялото това поколение, което бяха изключително мощни енергии на сцената. Импровизацията винаги е репетирана и е стъпила на много здрави основи. При тях ставаше”, сподели Калин Сърменов.

Той се надява, че тази енергия ще премине и намери изява и в новото поколение български актьори.

„Когато тези титани си тръгнат, нашата работа е да съхраним това, което са оставили и да го превърнем в пример”, заяви Сърменов.