Искането за екстрадиция може и да не е политически мотивирано. Така казва и Варненският окръжен съд, но положението на Алексей Алчин със сигурност ще бъде утежнено, ако той бъде екстрадиран, каза Красимир Кънев – председател на Български хелзинкски комитет в предаването “Тази сутрин”. 

В началото на месеца стана ясно, че съдът във Варна може да екстрадира в Русия Алчин, който в момента е в ареста. Искането беше подадено от руската страна, след като той запали публично паспорта си на протест в морския град срещу руската агресия в Украйна в първия ден от войната. Официално, искането за екстрадиция е по-старо наказателно дело за укриване на данъци.

“Има една разпоредба на Закона за екстрадицията чл. 7, т. 4, която казва, че човек не се дава за екстрадиране на молещата страна, при две хипотези, ако има основание да се предполага, че целта на неговото преследване е политическа и ако неговото положение ще бъде утежнено в резултат от политически. Този човек, след като публично си е изгорил паспорта в центъра на Варна, той е участвал и в протест срещу войната в Русия, за каквото и да го съдят в Русия неговото положение ще бъде утежнено”, обясни Кънев. 

Според него има сериозни основания да се предполага, че той ще бъде малтретиран, изтезаван и подлаган на нечовешко и унизително отношение. 

Той даде пример и с най-яркия критик на руския президент Владимир Путин - Алексей Навални. “Той също беше осъден за подобни престъпления, но какво става с него в момента в затвора”. 

“Същото ще стане и с този човек. По тази причина на мен ми се струва, че това е решение на Варненския окръжен съд е с много сериозни пороци и аз смятам, че то трябва да бъде отменено от Апелативния съд. България вече е била осъждана в Европейския съд по правата на човека за нещо подобно преди години”, каза Кънев.  

По думите му в момента няма нито една страна в ЕС, които имат някакви политически прояви, да екстрадира руски граждани. 

Той коментира и това дали има политически мотиви за решението на българския съд. 

“На мен не ми се иска да вярвам, че българският съд може да е решил това дело на основата на някакви политически мотиви, но решението е толкова повърхностно и толкова отгоре-отгоре е миналото през фактите и през правилото, че има някакви подозрения”.

Сега предстои да се насочи делото към Апелативния съд и ако решението е същото като първото, то Алчин ще може да поиска мерки от Европейския съд. 

Гледайте повече във видеото.