Държавата въвежда нови правила в хазартния бизнес. Проектозакони предвиждат закриване на кварталните казина. Първоначалният разчет е, че ако идеята бъде гласувана от депутатите, над 600 игрални зали ще затворят врати до 2025 г.

Това предложение за изменение в Закона за хазарта е внесено от НФСБ, а от бранша на игралната индустрия определят текстовете като лобистки.

Основната цел на тези промени е ограничаване на хазартната зависимост и да не се стига до разпродажба на имущество, заяви депутатът от НФСБ Христиан Митев в „Тази сутрин“.

Снимка: btvnovinite.bg

Митев обясни срока за затваряне на кварталните казина до 2025 г. като преходен период, който ще даде възможност за пренасочване на дейността към зоните, където тя ще бъде позволена – 5-звездните хотели, курортите и граничните градове.

По думите му ще има и естествено приключване на дейността на игралните зали извън новите изисквания, защото лицензите им ще изтекат и повече няма да бъдат подновявани.

Зад хазартния бизнес в България стоят сериозни международни фирми с утвърдено реноме, които са внесли в бюджета 230 млн. лв. за миналата година, заяви Ангел Ирибозов от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия.

Според него трябва да се направи разчет какви ще бъдат загубите за държавната хазна, а новият проектозакон няма да пребори хазартната зависимост, защото това става само чрез превенция. Той даде пример с миенето на ръцете срещу коронавирусната инфекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Приемането на този закон ще доведе до преминаването на хазартната дейност в сивия сектор и ще се засили участието на криминални структури, които не спазват никакви правила, смята Ирибозов. 

Той прогнозира, че ситуацията ще стане близка до тази в Русия и Турция, където официално казината са забранени, но съществуват много нелегални зали.

По думите на Христиан Митев обаче и сега съществува нелегален хазарт в България, така че новият закон няма да промени нищо. 

Вижте целия разговор във видеото!