Държавата въвежда монопол в сфера от хазартния бизнес. Нови проекти предвиждат закриване на кварталните казина. Първоначалният разчет е, че ако идеята бъде гласувана от депутатите – над 600 игрални зали ще затворят врати. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според законопроекта могат да работят казината, които се намират в луксозни хотели или в туристически курорти. Кой ще може и кой няма да влиза в казина, игрални зали или да залага онлайн – ще се контролира с проверка в Регистър на хазартно зависимите. Това е част от мащабната реформа в хазарта, предложена днес от ГЕРБ. 

Освен това се предлага само държавата да организира игри онлайн в игрално казино. Бранша реагира с тревога на новата законодателна инициатива.

Снимка: btvnovinite.bg

Алармират, че много хора, ще останат без работа. Не само заетите в казината, но и хората, които произвеждат игралните автомати, ще бъдат засегнати.

Вносителят на законопроекта – Валери Симеонов иска до края на 2025 г. да затворят 638 казина и игрални зали в цялата. „Локализираме тяхното възможно присъствие само в националните курорти, които са 10 на брой, в радиус от 20 км от ГКПП и в 5-зевздни хотели“, уточни лидерът на НФСБ.

Снимка: btvnovinite.bg

Потърсихме един от големите играчи и собственик на казина и онлайн игри – Цветомир Найденов. Той отказа да коментира текстовете на Симеонов. „След 20 дни бих могъл да коментирам нещо. Каквото реши Народното събрание, ние ще се адаптираме, но искам да го прочета“, допълни бизнесменът.

Тепърва ще стане ясно дали мнозинството ще подкрепи проекта на Симеонов. ГЕРБ внесоха днес свои идеи за реформа в хазарта. Например, държавата чрез Български спортен тотализатор да се превърне в лидер на пазара, като организира не само лотарии, но и игри онлайн.

Снимка: btvnovinite.bg


От хазартната индустрия са силно обезпокоени. Ангел Ирибозов от Българска игрална асоциация изрази притеснение държавата да не се превърне в монополист в сектора. Потърсихме ГЕРБ за коментар, но засега отклониха поканата за интервю.

От ГЕРБ предлагат още да се закрие Комисията по хазарта и тя да стане агенция, чийто шеф ще се назначава от кабинета. Ще се създаде регистър на хазартно-зависимите, на които е забранено да залагат. Годишно по данни на индустрията – в хазната от данъци влизат 220 млн. лв.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!