Част от тръбите, които отвеждат отпадните води на Созопол навътре в морето, изплуваха на плажа „Златна рибка“. Снимките са споделени в социалните мрежи от жители на града.

„Тръбата вече е по-къса, след като морски бури изкараха част от нея на брега“, обясни водолазът Христо Николов.

Снимка: btvnovinite.bg

Той обясни, че съоръжението е обследвано, преди два месеца има пълно видеозаснемане на цялото трасе. „Установено е скъсване на тръбопровода на четири места. Скъсването е в последната една трета на тръбопровода“, обясни той.

По думите му релефът на мястото е по-особен, има спадове и по-ниски квоти на преминаване.

Докладът от огледа е пристигнал във ВиК Бургас, който е поръчител, малко преди нова година. В него има констатации , че тръбопровода е компрометиран, обясни и директорът на пречиствателната станция в града.

Снимка: btvnovinite.bg

Тръбата е на плиткото, твърдят обаче жителите на Созопол. „Откраднаха парите и бетоновите блокове и ето какъв е резултатът“, посочват те.

Тихомир Янакиев – новият кмет на община Созопол, заяви, че вече са предприети мерки и беше категоричен, че общината няма да плаща за ремонта.

Нямаме изхвърляне на непречистени води, които да замърсяват Черно море, категорична беше Донка Атанасова – директор на екоинспекцията в Созопол.