Отвеждащият тръбопровод на пречиствателната станция в Созопол аварира. Част от съоръжението за дълбокоморско заустване "изплува" на плажа на къмпинг „Златна рибка“.

Снимка: btvnovinite.bg

"Видях, че от морето пластмасова тръба е изхвърлена и ми направи впечатление какво прави тази тръба", разказва Кирил Ковачев – охранител на къмпинг "Златна рибка".

Снимка: btvnovinite.bg

Скъсаното съоръжение притесни местните.

Тръбата, разрязана на сектори, общо 11 на брой, се съхранява в пречиствателната станция в Созопол. На мястото, на което е разкъсана, пластмасата е силно изтънена.

"Още 2018 г. имахме индикации и освен това замервания с чужди организации със сонари, които показаха, че има компрометиране на целия тръбопровод", разкрива Красимир Кръстев, нач. ПСОВ – Созопол. 

Аварията предизвика извънредна проверка на водата от екоинспекцията и Басейновата дирекция. 

Снимка: btvnovinite.bg

"На пръв поглед е прозрачна, без цвят, без миризма да се усеща", казва Събина Русева, гл. експерт, Басейнова дирекция "Черноморски регион".

Тръбопроводът отвежда преминалите през пречиствателната станция отпадни води на 2 километра в морето. Част е от проекта за воден цикъл на Созопол, финансиран с над 70 милиона лева от Европа.

Снимка: btvnovinite.bg

"Плашещото нещо е, че се изливат едни милиони, след което се налага наново да правим подобрения, рационализации, както щете го наречете, и да плащаме допълнителни пари", казва кметът на Созопол Тихомир Янакиев.

Съоръжението е в гаранция, тепърва ще се установява дали се налага цялостна подмяна.