С колко се очаква да се повиши цената на меда и какви са причините за увеличението? Екип на bTV проследи процеса в една сертифицирана пчеларска ферма и се срещна с избраните за най-добри фермери в Европа - Димитър и Ралица Станчеви.

Работници обикалят пчелините целогодишно, а пчеларската ферма, в която работят, има 2200 кошера. Тръгваме към следващия пчелин, но пътят в гората е препречен от паднало дърво и до него се налага да вървим с километри.

Имат пчелини, разположени на 30 места на различна надморска височина, с различна растителност и от всеки вадят различен мед – манов, плодов, от детелини, билки, минзухари. Последната година е била добра, но миналите две са били много лоши, затова обяснява колко нереална е себестойността на килограм мед.

"Цената на мановия мед в магазина с ДДС е 20 лв. По мои сметки някъде към 18,90-19 лв. без ДДС ни излиза себестойността на добива, който сме имали, но ако дръпна и предходните две години разходите, които сме направили, а пък нищо не сме получили, какво правим?", заяви Димитър Станчев.

Получават субсидии за био производство на мед и се опитват да задържат цените от миналата година, но инфлацията се покачва.

"Ако продължават така да се вдигат цените на всичко, което е свързано с производството, ще се наложи и ние да покачим поне още малко цената на меда, може би поне 10-15 %", заяви Ралица Станчева.

Снимка: bTV

Опитват се да затворят цикъла на производство, макар че мед се добива само през летните месеци. През зимата служителите изработват рамки за пчелните кошери с восъчна основа, дърво и метална жица, която с ток разтапя и залепя восъка.

Първите кошери са закупени през 2008 г. 97 лева е струвал един оборудван кошер, а сега е около 280 лв.

"Дървеният материал скочи двукратно, беше около 300-350 лева на кубик, сега в момента е около 550 и 600 лв.", обясни Димитър Станчев, който работи в пчеларската ферма.

Горивата и токът също са скочили. Осигуровките за заплатите на работниците, които се опитва да задържи целогодишно, се увеличават. Затова прогнозното увеличение от 15% ще се случи за новия мед, който ще добият тази пролет.