Части на жандармерията и посещение служебния вътрешен министър Иван Демерджиев на гранично пропускателния пункт "Капитан Андреево" вчера заради отправяни заплахи срещу служители на Българската агенция по безопасност на храните.

Очевидно напрежението на границата между служители на държавната агенция и на частната компания "Евролаб 2011" доведе и до струпване на колона от камиони.

Хладилните камиони, които превозват храна за Европа, станаха проблем през последната седмица. Причината е, че заради поредния спор между БАБХ и частната фирма, която държеше лабораторията на пункта се стигна до това, че четири дни на пункта не бяха обработвани товарите с храни.

Двете страни в спора взаимно се обвиняват защо се е стигнало до този блокаж на пратки.

До този казус се стигна, след като излезе съдебно решение в полза на „Евролаб 2011“, с което съдът върна на частната фирма товаро-разтоварните дейности на граничния пункт. Мотивите на съда бяха, че БАБХ няма подобна дейност, включена в предмета си, както и регламента да я изпълнява.

Последва заповед на изпълнителния директор на агенцията, с която товаро-разтоварните дейности бяха вкарани в дейността на БАБХ, както и регламент за нейното изпълнение. След което БАБХ реши да си върне тази товаро-разтоварна дейност, в същото време представители на частната фирма също бяха на границата и отказваха да си тръгват от пункта. Това доведе и до напрежение между двете страни.

Според директора на БАБХ битката с частната фирма не е приключила. Те остават на пункта, без да извършват лабораторна и товаро разтоварна дейност.