Поводът за моето посещение на ГКПП „Капитан Андреево“ беше натрупаният транспортен трафик, особено по отношение на хладилните камиони, които не бяха обработвани ритмично. Трябваше да се вземат мерки да се възстанови нормалната проходимост на трасето.

Това заяви на брифинг служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на ГКПП „Капитан Андреево“.

Днес пунктът вече работи нормално. Демерджиев добави, че са заварили този проблем още с встъпването си в длъжност.

"Считано от втори август се борим с проблема, той ескалира някъде около петък, но в събота през нощта той беше решен. Има екипи на Жандармерията на пункта, за да поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители на дружества, на държавната агенция възникват периодични конфликти. Не можем да си позволим те да ескалират. Трафикът се възстанови след намесата на Жандармерията и преустановяване на тези конфликти и най-различни взаимодействия, които застрашаваха да ескалират", обясни вътрешният министър.

Той добави, че конфликтите са от най-различен характер.

"Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата за различни противоправни действия, включително и присъствие на много лица от частното дружество, които респектират и заплашват физически служителите на БАБХ", обясни Демерджиев.

"Имаме сключен договор с една от фирмите, с нейната претенция, че тя може да извършва един много широк периметър от дейности, включително и товаро-разтоварни дейности. Имаше решение на ВАС, но в него имаше записани неща, които трябваше да допълним. Беше пусната заповед, която няколко дни беше обект на обсъждане, така че тя да бъде максимално правно издържана. Тази заповед вече е факт, очаквахме, че фирмата ще се съобрази с нея, но, за съжаление, едно денонощие имаше несъобразяване със заповедта, докато Жандармерията не помогна на служителите на БАБХ да поемат тези дейности. Очакваме, че ще има продължение в съдебните дейности. Съгласно тази заповед до крайното решение на въпроса товарно-разтоварните дейности ще се извършват от БАБХ", обясни директорът на БАБХ Христо Даскалов.

Той добави, че около четири дни служителите на БАБХ не са могли да извършват дейността си, защото служителите на частната фирма са били заели всички работни площадки.

Имало е и хакерската атака срещу сайта на БАБХ. Демерджиев се осъмни, че зад нея стои частната фирма, която беше изгонена от пункта. До часове сайтът ще възстанови дейността си, а МВР поема случая.