Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ.

Това стана ясно от думите на македонския премиер Димитър Ковачевски, който дойде в София на официално посещение с 13 министри за съвместно заседание на двете правителства. Бяха подписани и три меморандума в сферата на земеделието, транспорта и бизнеса.

Седмица преди това българският премиер Кирил Петков беше на среща с Ковавечвски в Скопие. На нея стана ясно, че Скопие официално се отказа от териториални претенции към България. Беше договорено и откриването на авиолиния София – Скопие.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов премиерът на Северна Македония се опитва да търгува с правата на българите, като поставя условие за промени в конституцията след старта на преговорите за членство в Европейския съюз. Темата с правата е един от основните принципи в ЕС, напомни Каракачанов.

„Ключовият въпрос наистина е кога ще се случи включването на българите като от част от народите, които образуват държавата Северна Македония. Безспорно е, че трябва да има ясни гаранции, че това ще се случи в разумен срок“, смята Наум Кайчев, историк и член на Българо-македонската комисия.

По думите на проф. Димитър Вацов, преподавател по философия в НБУ, България трябва да натисне международните си партньори условие за старта на преговорите членство на РСМ в ЕС да е признаването на българите като част от държавотворните народи.

Какво още коментираха те - гледайте във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!