Българите ще бъдат записани в конституцията на Северна Македония като държавнотворен народ. Това стана ясно от думите на македонския премиер.

Димитър Ковачевски дойде в София на официално посещение с 13 министри за съвместно заседание на двете правителства.

Четири часа българските и македонските министри бяха заедно за първи път. В резултат подписаха три меморандума в сферата на земеделието, транспорта и бизнеса и вдъхнаха нов живот на историческата комисия, която беше в състояние на блокаж.

За първи път македонски премиер каза, че е възможно правата на българите в югозападната ни съседка да бъдат скрепени в конституцията, а българският президент обяви, че един подобен акт ще окуражи България да отвори вратата на Скопие към Брюксел.

Без да споменава изрично българите, македонският министър-председател обяви за нормално да бъдат вписани в основния закон на Северна Македония.

Снимка: Ладислав Цветков

„Това е един процес, който преминава през промени в Конституцията, има повече стъпки, в които са включени повече институции, нормално е това да случи в една държава, тръгнала по пътя към Европейския съюз“, каза Димитър Ковачевски.

След този отговор на една от най-деликатните теми между двете страни, Димитър Ковачевски получи благодарност от Кирил Петков.

Снимка: Ладислав Цветков

„Аз искам да благодаря на премиера Ковачевски, че толкова ясно отразява ситуацията с правата на българите в Северна Македония и едновременно с това да кажа, че министерствата на външните работи ще работят в паралел“, коментира Кирил Петков.

По-късно президентът Румен Радев прие македонската делегация и приветства факта, че в определени политически кръгове в Скопие назрява убеждението, че българите трябва да бъдат част от държавнотворните народи на югозападната ни съседка.

Снимка: БГНЕС

„Вписването на тези македонски българи в конституцията, гарантирането на тяхното равноправие, редом с другите народи“, ще даде кураж и възможност на България да отвори вратата за преговорите за членството“, каза Радев.

Петков съобщи, че в историческата комисия няма да има кадрови промени, а нов, по-динамичен режим на работа.

„Професорите и от двете страни показаха, че са готови на този нов полъх на допълнителна енергия да се превърне в конструктивен тон“, казва българският премиер.

Според Ковачески успехът на междудържавния диалог ще се измерва с постигнатото в работните групи.

„Критерий за успех е следващата седмица да дойдат туристически оператори от София да дойдат в Скопие и обратно и да разговарят за най-изгодната икономически авиолиния, която да предложи полети от 1 март“, каза македонският премиер.

В края на деня македонският премиер се срещна с лидера на Бойко Борисов.

"Не отлагайте тази ключова тема. Това беше нашата грешка. Езикът на омразата и важните въпроси за омразата - трябва да хванете бика за рогата", коментира Борисов.

Снимка: Ладислав Цветков

На заседанието бяха подписани три меморандума: за транспорта, за сътрудничество в земеделието и между агенциите за насърчаване на малките и средните предприятия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!