„Очаквам тази нова атмосфера на повишено доверие да улесни работата по останалите до момента нерешени политически въпроси, които възпрепятстват към момента напия диалог, който възпрепятстват най-вече отварянето на вратата за начало на преговори на Република Северна Македония в ЕС“.

Това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който е на официално посещение у нас.

Снимка: БГНЕС

„Дълбоко вярвам, че паралелно с работата на всички секторни групи, свързани с развитието на инфраструктурата, земеделието, туризъм, култура и образование, ние не може да загърбим тези политически въпроси, защото те са изключително важни за сигурността, развитието и просперитета не само на Северна Македония и България, а и на целия регион“, каза Радев.

„Българското общество е много чувствително към въпроса за правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание, а това е основен критерии, според Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Аз следя с внимание дебата в Северна Македония. Харесва ми това, че в определени политически кръгове назрява това убеждение, че трябва да има вписване на тези македонски българи във Вашата конституция“, посочи българският президент.

„За мен като политик, който иска да види Северна Македония възможно най-скоро в ЕС, е изключително важно този процес на интеграция да бъде необратим. Мисля, че вписването на българите в Конституцията, гарантирането на тяхното равноправие с другите народи, ще даде кураж и възможност България да отвори вратата за началото на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС. Преговори, разбира се, с тези механизми, които сме обсъждали в пакета „5+1“, който вече е „4+1“ – поздравление за нотата, и ясни механизми, които да гарантират премахване на езика на омразата и от двете страни и уважението към нашето общо културно и историческо минало“, допълни Радев.

„Аз съм много доволен от работата на двете правителства. В кратки срокове с голям размер, в редица важни области, вие работите и за времеви график, коя секторна група, кога и какво да свърши. Нека опитаме да внесем същия подход за решаването на отворените политически проблеми. Да изясним най-сетне кои са краткосрочните задачи, които трябва да решим преди да започнем преговорите. Надявам се да не отлагаме повече този процес, но нека направим така, че да имаме ясни времеви граници за решаване на другите въпроси. Трябва да имаме много по-чести общувания, открит диалог, за да напреднем по тези важни теми“, каза държавният глава на България.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!