"Доволен съм от проведеното съвместно заседание между правителствата на България и Северна Македония", заяви премиерът на западната ни съседка Димитър Ковачевски след срещата. 

София и Скопие подписаха три ключови меморандума. По думите му министрите на двете държави са обсъдили конкретни идеи и срокове за тяхното изпълнение. 

Ковачевски даде уклончиво обещание, че българите ще бъдат включени в Конституцията на Северна Македония. Той обясни, че поправката може да се направи, когато Скопие отвори основния си документ в края на преговорите за присъединяване към ЕС.

Македонският премиер припомни, че България блокира именно този процес.

Той уточни, че са се договорили за съвместна работа в сферата на икономиката, търговията, туризма, енергетиката и земеделието. 

„Вече има изготвен план за следващите месеци. Същото се отнася и за министрите, отговорни за културата и образованието. Имаме конкретни проекти, които означават много за съвместната работа между двете страни. Ще организираме научи конференции в областта на природните науки“, каза Ковачевски.

Македонският премиер коментира, че приема за добър знак, че в работните групи са включени както експерти, така и представители на двете правителства. 

„Целта е от компаниите до образователните институции да видят ползите от работата между двете съседни държави. Искам да благодаря на историческата комисия, чиито 20 представители са тук и веднага възобновиха работата си“, допълни Ковачевски. 

Той уточни, че между двете държави е започнал различен процес на работа, който показва политическата воля за сътрудничество. Относно ветото на София Ковачевски заяви, че очаква след успешното реализиране на договорените проекти да се проведе и разговор за евроинтеграцията на Скопие.

Ковачевски каза още, че се засилва работата между министерствата на външните работи на двете държави.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!