Обрат настъпи в обсъждането на промените за съкратеното производство в Наказателния кодекс. Прокуратурата обяви, че е „за" премахването му при убийства и тежки телесни повреди.

След като първоначално управляващите и опозицията имаха различни виждания по въпроса, в крайна сметка текстовете минаха единодушно и на правна комисия.

Как се стигна до това единодушие, в студиото на „Тази сутрин” коментираха депутатите Крум Зарков от БСП и Красимир Ципов от ГЕРБ.

„Нямаше голяма разлика в позициите ни. Преследваме една и съща цел. Опозицията не искаше пълно премахване на съкратеното производство, а само за случаите на престъпления със смърт и тежка телесна повреда”, заяви Ципов.

Снимка: btvnovinite.bg

Съкратеното производство е било прието през 2006 г., по европейска препоръка, за да се облекчи съдебния процес, припомни Ципов и каза, че предложението на ГЕРБ сега е било вместо с една трета при самопризнания на подсъдимия присъдата му да се намаля с една пета.

От БСП считат, че съкратеното производство е добре за бързината на процеса, но „до един момент” и от 2009 г. имат позиция, която не са променяли, отбеляза Крум Зарков.

Снимка: btvnovinite.bg

„Всички се обединиха около нашата позиция”, смята Зарков, който отбеляза, че според БСП е най-важно „да няма автоматично намаляване на присъдите с една трета”.

Предложените от ГЕРБ промени са много сложни, смята депутатът от левицата.

При отпадане на съкратеното производства съществува реалната опасност делата отново да се точат по 10-12 г. и да няма ясен резултат, заяви Ципов, затова трябва да се „подходи много внимателно”, още повече, че близките на жертвите очакват справедливост.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва ни нова концепция за наказателната политика”, заяви Зарков, според когото в момента се действа постфактум и мерките се измислят след големите престъпления, а не превантивно.

Министерство на правосъдието прави стъпки в тази посока за изграждането на такава концепция, каза Ципов.