Обрат за съкратеното производство. Прокуратурата обяви, че е "за" премахването му при убийства и тежки телесни повреди. Така текстовете минаха единодушно и на правна комисия.

Развръзката идва, след като по-рано близки на жертви на тежки престъпления се събраха на протест пред Народното събрание и поискаха възможността извършителите да получават по-леки присъди да отпадне.

Първоначално за отмяната на съкратеното производство бяха само БСП, "Обединените патриоти" и "Воля". ГЕРБ бяха против и предлагаха то да бъде ограничено и да се възлага на съдията да преценява за всеки конкретен случай.

На заседанието на правната комисия обаче се появи главният прокурор Сотир Цацаров, който каза, че подкрепя протестиращите. Така идеята на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

"Ние считаме, че ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично следва да бъде прието", каза Цацаров.

"Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, а другата е общественото чувство за справедливост", зяви още Цацаров.

Повече от четири години след убийството на студентката Вероника Здравкова семейството ѝ продължава да смята, че присъдата на убиеца не е справедлива.

„Заявявам, че ще убия убиеца на дъщеря ми. Предварително си признавам и моментално ми се намаля присъдата още от сега с една трета. Законът работи в полза на престъпността, не в полза на невинността”, каза бащата на Вероника – Трайчо Трайков.

Майка ѝ – Надя Трайкова, сподели, че за дъщеря ѝ вече е късно, но промени в закона биха били от полза в бъдещи подобни случаи.

Снимка: btvnovinite.bg

Днес близките на убитите излязоха на протест. Сред тях беше и братовчедката на Вероника.

Сред протестиращите бяха и жители на село Сотиря, където преди месец беше убита 8-годишната Криси. Тя показа и раницата, с която дъщеря ѝ е трябвало да тръгне на училище.

„Искаме да не могат да излизат. Внасяме подписка”, каза Милка Георгиева, майка на Криси.

Снимка: btvnovinite.bg

Протестиращите внесоха близо 16 000 подписа за отмяна на съкратеното производство при самопризнания, защото така се намаляват и присъдите.

Правосъдният министър Данаил Кирилов също подкрепи управляващите.

"Не бива да се отнема възможност подсъдимия да прави самопризнания", заяви той.