Депутатите решават за промените в Наказателния кодекс, отнасящи се до съкратеното съдебно производство. След протест пред Народното събрание на родители, загубили децата си в тежки престъпления, днес правната комисия ще се произнесе дали отпада възможността агресорите да получават по-леки присъди.

Хората, загубили свои близки в престъпления, се събраха рано сутринта пред Народното събрание.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме доживотните присъди да не бъдат намалявани, да няма споразумения при положение, че си е признал”, заяви бабата на убитата Криси от Сотиря.

„Синът ми беше убит преди 20 години и още няма възмездие”, споделя Стоянка Дребчева

„Аз съм първа братовчедка на убитата Вероника Здравкова от Велико Търново. След като убиецът ѝ си призна, процедурата му бе съкратена, а присъдата намалена с една трета, споделя друга от протестиращите жени.

Ваня Министерска, която загуби и дъщеря си, и внучката си, също дойде да отправи апел към депутатите.

Снимка: btvnovinite.bg

„Трябва да се помисли за ширещото се чувство на безнаказаност, което рано или късно ще доведе до анархия”, смята Ваня Министерска.

Депутатите трябва да изберат между два варианта - на опозицията, която иска премахване на бързото производство и на управляващите, които настояват то да се запази, но да се прилага само по решение на съдията.

Снимка: btvnovinite.bg

Председателят  на правна комисия Ана Александрова смята, че съкратеното производство трябва „да се запази, защото иначе делата ще се точат с години”. Таско Ерменков от БСП пък настоява да бъде премахнато, защото не е справедливо.

Повечето депутати имат нагласата да постигнат консенсус и да не политизират темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!