Кметът на Перник ще сигнализира прокуратурата за водния режим в града, който започна днес. Областта остава на сухо за 14 часа на ден.

От ВиК обясняват малкото вода в язовир "Студена" с липсата на достатъчно валежи през последните 5 месеца. Проучване на bTV обаче показа, че този период не е най-сухият от последния режим на водата в града през 1993-а година до днес. Освен това питейно-битовите язовири винаги трябва да дават приоритет на питейните нужди, но в случая това не е съвсем така.

По искане на bTV Националният институт по метеорология и хидрология изследва валежите в Перник за периода април-октомври, 24 години назад. 

От проучването става ясно, че това не е най-сухата година. 2013 е била суха точно, колкото тази година. По сухи години са били – 2000 и 2011. Това показват и данните за годишния приток към язовира. До декември 2011 той е бил 34%, а до октомври 2019 е 32%. Тогава обаче воден режим е нямало. 

Едва на 20 км от Перник - дълбоки пукнатини на дъното на язовир „Студена”. Единственият питеен източник за 100-хилядния град. „Причината е много дългото и силно засушаване. Това е най-сухата година от 1993 г. насам”, обясни Иван Витанов – управител на ВиК – Перник.

„Надеждата на всички ни беше да имаме валеж”, заяви Ирена Соколова – областен управител на Перник.

Снимка: bTV

Водата е 5 пъти по-малко от капацитета на язовира. От 25 млн. кубика са останали едва 5 милиона. Още в началото на 2019-а година нивото му е по-ниско от половината – 12 милиона кубика.

„Категорично не е източван язовир "Студена"”, заяви Витанов.

Ремонт на стената му започва през 2017 г. Вместо да приключи до 2018 г., срокът се удължава до края на тази година. 

Снимка: bTV

„Специално дойдоха италиански водолази, които извършиха ремонта изцяло под вода”, обясни управителят на ВиК-Перник.

Градът изпада във водна криза. За последно режим на водата в Перник е имало през 1993 г.  „Започнахме да мислим от около месец време, че това нещо ще се случи”, поясни инж. Витанов.

Ние сме подценили ситуацията и мерките са доста закъснели”, казва кметът на Перник Станислав Владимиров.

Наистина ли сушата е виновна?

„Чакахме този дъжд спасителен, но той все не идваше. Чакаме от вече 5 месеца, силно се надяваме да се смили Господ и над нас и да завали”, обясни още Витанов.

Природата ли е причината за пресъхването и наистина ли не е валяло в Перник през последните 5 месеца? Търсим отговор в архива на Националния институт по метеорология и хидрология.

Снимка: bTV

„В никакъв случай не мога да кажа, че 2019 г. е най-сухата година. Значително по-суха е била 2000 г., 2001 г. също е по-суха година, като тази 2019 г. е също 2013 г., 2011 г. е по-суха. За мен 2019 г. в сравнение с други близки такива, е по-скоро нормална година”, заяви Лилия Бочева - ръководител отдел "Метеорологични експериментални данни" – НИМХ.

Снимка: bTV

От данните на архива става ясно, че в далеч по-сухи години воден режим в Перник не е имало. Статистиката показва, че през сухите години като 2011 г. и 2019 г. годишният приток към язовира значително намалява. От института са направили проучване за снеговалежите, по-малко ли е снежната покривка в последните години. 

„Не можем да говорим със сигурност за някакви трайни тенденции към момента”, поясни Бочева.

А некачествената ВиК мрежа?

Аврам Радев има 65-годишен опит като хидроинженер. 4 години е наблюдавал язовир „Студена”. Според него валежът не може да е причина за кризата.

Снимка: bTV

„Дъждът е приятен за разхлаждане, но в никакъв случай не може да се разчита на дъжда. Това - едно време са правени такива молебени за дъжд, ние сме в такъв етап на развитие, че не може да се остави тоя град”, каза инж. Аврам Радев.

Причината за него е в старата водопреносна мрежа и загубите от над 70%.

„Режимът на Перник е, защото течовете, които са денонощно, отиват в почвата и изчерпват язовира, горкият язовир и той е изтощен. Според него всички по веригата са виновни. „Които без рехабилитация са позволили водата да отива в земята”, заяви още инж. Радев.

Снимка: bTV

Проблем вижда в това, че питейният язовир се ползва и за промишлени цели. А реакцията за спирането на водата към предприятията „Стомана индъстри” и „Топлофикация – Перник” едва през ноември – е закъсняла.

Снимка: bTV

Решението е спешна рехабилитация и подмяна на водопровода в града. Без това – остават само надеждите. За дъжд.

Какво ги чака перничани от днес? 14 часа в денонощието ще са без вода. Това може да продължи 5 месеца. Според разчетите така капацитетът на язовира ще стигне до месец април. Ако не вали. А виновен за кризата до момента е само един - природата.