За да влезем в търговски центрове, трябва да представим валиден зелен сертификат, да носим предпазна маска и да спазваме дистанция. Това важи както за посетителите, така и за служителите.

„Спазваме безапелационно разписаните мерки с надеждата, че това е единственият вариант да можем да работим. Когато наш служител не е ваксиниран и не притежава валиден тест, той бива отзоваван или бива помолен да направи такъв", каза Тодор Тодоров, член на Управителния съвет на Българска ритейл асоциация.

"След това възможността, която дават мерките, е да работи само 48 часа и автоматично минава на вариант два работни-два почивни дни, което води до намалено работно месечно време и намалено месечно възнаграждение“, обясни още Тодоров.

Той добави, че в сектора са заети около 300 000 души.

„Като работодатели не можем да задължим никого да бъде ваксиниран или да си прави тест. Това е свободен избор и кампания, която би трябвало да бъде водена от правителството. Чести са случаите служителите да отказват и ние да сме в невъзможност да направим нищо. Затова страдаме непрекъснато и от липсата на персонал“, каза Тодор Тодоров.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!