Полицаи от Сливен задържаха извършителя на серия въоръжени обири в игрални зали.

При 15-часовата спецоперация вчера улиците са отцепени, а градът-блокиран. Въоръжен и агресивен, мъжът поставил в риск живота на десетки хора и бързата реакция на полицаите се оказва решаваща.

Камери от игрална зала са запечатали решаващите минути след часове преследване и три обира на игрални зали. Екипите са на крак, когато извършителят нахлува в казиното маскиран.

Главен инспектор Димитър Кикьов, началник на РПУ – Сливен, посочи, че първият сигнал е получен на 31 август около 13.30 ч. „Имахме описание на извършителя – маскиран, без видими част от лицето. Грабежът е извършен само със заплаха – отнета е известна сума пари от крупиета и лицето е избягало. Веднага започнахме да работим с определен контингент, който ни е известен, но този човек се оказа съвсем друг“, разказа главен инспектор Кикьов.

„Мъжът има условна присъда за грабеж, но заради обекта на грабежа и от начина, по който го е извършил, първоначално не ни попадна в полезрението“, добави полицаят.

Снимка: btvnovinite.bg

Следващият сигнал за грабеж се получи в 23:30 ч. Тогава описанието на лицето е идентично, но е действал с огнестрелно оръжие, което прилича на пистолет „Макаров“.

„Проявена е агресия и е имало удари към едно от крупиетата. Това ни накара да направим извод, че ще продължи с действията си и представлява вече сериозна опасност“, отбеляза главен инспектор Кикьов.

Започва преследване между жилищните сгради в центъра и предупредителни изстрели. Много служители са били по следите на мъжа, буквално във всяка игрална зала е имало полицай, поставени са секретни постове и са блокирани изходите от града, защото се е предполагало, че с откраднатите пари мъжът би могъл да го напусне.

Инспектор Атанас Иванов задържа мъжа. Той обясни, че са очаквали извършителят да се върне в някоя от залите и да повтори престъплението. Това се случва в залата, в която инспектор Иванов е на пост. Мъжът се връща с оръжие в ръка и го насочва към полицаите. Залата е пълна с хора и има голямо движение.

„Влезе, започна да крещи с насочен пистолет, но успях да извадя служебното оръжие и да заредя стоп патрон. Леко се скрих и тогава стрелях, тогава той побягна извън залата и аз го последвах. Беше голяма гонка, един колега от постовете от града го пресрещна и успяхме да го заловим“, разказа инспектор Атанас Иванов.

27-годишният рецидивист вече има присъда за грабеж и може да лежи в затвора до 10 години. От Прокуратурата ще поискат за нападателя постоянна мярка задържане под стража.