България се оказа замесена в международен скандал с медикаменти, след като Европейската система за проверка на лекарствата засече фалшифициран медикамент за онкоболни, изнесен от български търговец.

Производителят на лекарството е направил собствен анализ, който показа, че качествено и количествено лекарството отговаря на нормите, но опаковката е била фалшифицирана, за да бъде изнесено.

Историята ви разказахме във филма на Мария Ванкова в bTV Репортерите. Засега се знае единствено кои са търговците, сключили сделката. Цялата схема обаче остава неразплетена.

„Най-големият проблем е как това лекарство, което не е в неограничени количества на българския пазар и по принцип има луфтове при доставката му, се оказва налично за паралелен износ, откъде е дошло”, коментира в „Тази сутрин” проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

По думите му след репортажа на bTV от понеделник има вълна на нови аптеки и оператори, които се присъединяват към системата за верификация, а положителното в цялата история било, че в крайна сметка фалшифицираният медикамент не стигнал до пациентите в Холандия.