Ясни са ресорите и окончателната структура на новата Европейска комисия. Българският еврокомисар Мария Габриел ще отговаря "Иновации и младеж".

„За мен беше важно в новия ресор да са неща, свършени в миналия мандат – суперкомпютрите, дигиталните иновационни хъбове и киберсигурността се финансират от програма „Хоризонт 2020”, а след това – от „Хоризонт Европа”, която ще ръководя”, обясни Габриел.

„България може да бъде много доволна, получихме силен ресор. Ще управляваме много пари и нашият еврокомисар получи заслужена оценка от председателя на ЕК за предходния мандат”, коментира пред bTV евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев.

„Това, което ни се предостави, обединява два съществуващи ресора. Третият по големина бюджет в ЕС след земеделие и кохезионна политика. Само по програма „Хоризонт Европа” са предвиден над 100 млрд. за следващия програмен период”, допълни Радев.

Евродепутатът от БСП Иво Христов обаче не сподели ентусиазма му. По думите му имаме „деградиране на България в йерархията на ресорите”.

„Ресорът събира няколко различни портфолиа, които са монтирани малко изкуствено, тъй като да се говори за младеж и иновации е малко условно. Иновациите не са приоритет само на младежта. Мнозинството се опитва да блъфира общественото мнение, казвайки, че имаме много пари”, коментира Иво Христов.

„Както знаем, 95% от парите за иновации отиват в Западна Европа. Как очакваме в България да привлечем инвестиция по тази тема? От този ресор нищо няма да стигне до нас”, заяви евродепутатът.

„Ресорът показва, че има много голяма амбиция в ЕК и големи очаквания към Мария Габриел, защото това е един от модерните ресори, които предполагат много активна работа”, на мнение е евродепутатът от ДПС Илхан Кючук.

Според евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки ресорът на Мария Габриел може да е полезна за България.

„Българското общество има нужда спешно от достигане на технологичното развитие. Тя има желанието и амбицията и ще се справи. Въпросът не е каква част от парите ще се разпределят, а българските организации да могат да защитят своя интерес, като кандидатстват по различните програми”, заяви Джамбазки.