Българката Мария Спирова, редактор в юридическо списание във Великобритания, участва в клиничните изпитвания на ваксина срещу COVID-19 на Оксфордския университет и „Астра зенека“.

След спиране заради страничен ефект при един от доброволците изпитванията на препарата продължават.

Спирова е получила вече втора доза от ваксината след рестарта на изпитването. Тя уточни, че не може да е сигурна какво точно ѝ поставят. След първата доза два дни е имала температура, но не и друго неразположение. След втората, по-висока доза, дори не вдига температура, но два дни е отпаднала.  

„Дават ни доста литература за четене и непрекъснато ни питат дали сме съгласни да сме част от това проучване след новините, които чухме за паузата и за симптомите, развити от една доброволка, е нормално сред нас да има разтревожени хора. В Оксфорд нито един човек не се отказа“, разказа в предаването „Тази сутрин“ на bTV Спирова.

Страничният ефект при една от доброволките бил неврологични проблеми. При проверка не е установена връзка с експерименталната ваксина, но никога не е сигурно, уточни българката.

Тя се е включила в изпитването заради шока, който е преживяла при блокирането на живота в Лондон след първата вълна от COVID-19.

Вижте цялото интервю във видеото!

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!