Финалните тестове на ваксината срещу COVID-19, разработвана в университета в Оксфорд, бяха временно спрени след появата на страничен ефект при пациент.

Все още не е ясно колко голям е този ефект, но според специализираното издание "Стат" пациентът, за когото става дума, ще се възстанови.

Спирането може да се отрази на графика за разработването на ваксината.

Сред 30 хиляди доброволци в тестването на ваксината е и българката Мария Спирова. Поставя първата доза от инжекцията преди повече от месец.

„Имах висока температура, което е сред най- очакваните първоначални реакции след поставянето на ваксина, но след тези 2 дни не мога да се оплача от нищо. На този етап вече бях на няколко прегледа, няколко пъти дадох кръв и за момента самата аз нямам никакви оплаквания“, разказва Спирова.

Втората доза трябвало да получи след седмица. Сега обаче това се отлага.

„Попълваме дневник на симптомите ежедневно и имаме и гореща линия, на която можем да се обадим в случай, че наистина смятаме, че се чувстваме много зле, което предполагам е и протокола, който е бил задействан в случая от новините днес“, казва Спирова.

Преди дни британският здравен министър каза, че се надява да има резултати от клиничните изпитания на "Астра Зенека" до края на годината или до началото на 2021 г.

Лабораторията вече сключи предварителни договори за продажба на стотици милиони дози в редица страни, ако ваксината й се докаже като ефикасна.

Британският здравен министър Мат Ханкок увери, че това е стандартен процес в клиничните изследвания и не възпрепятства разработването на ваксината.

"Бих предпочел всичко да преминава напълно гладко. Въпреки това, ние сме напълно ясни-  когато говорим за ваксината безопасността на хората е на първо място, затова има пауза, докато се разследва инцидента. Разбира се, всички очакваме с нетърпение да видим как ще работи ваксината", заяви Ханкок.

Заради големия брой новозаразени  с коронавируса Англия отново затяга мерките. От понеделник на публични места няма да могат да се събират групи от повече от шест души.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!