Към момента над 28 милиона души по света се заразени с коронавируса, а близо един милион починаха. След като невижданата досега в историята свързаност между хора от цялата планета предхождаше края на познатия ни забързан начин на живот – сега е ред на борбата на фармацевтичните компании и техните експерти за това кой ще намери най-ефикасната и сигурна ваксина. От нея се очаква да спре или поне значително да ограничи разпространението на непознатата зараза. Пътят обаче е дълъг. 

Снимка: btvnovinite.bg

За да бъде конкретна разработка достъпна за гражданите на стария континент, тя преминава през дълга процедура. След първоначалните проучвания върху животни – мишки и/или маймуни, изпитванията на серия от етапи продължават и при хора. 

При първата фаза се тестват между 20 и 100 доброволци. Целта е да се провери дали ваксината действа, има ли сериозни нежелани реакции, както и нейната безопасност.

Оптималната доза се изяснява във втората фаза на изпитвания, в която участват няколко стотици души. В същия етап се установява влиянието върху имунната система, както и краткотрайните нежелани реакции.

Най-честите странични ефекти, безопасността на медикамента, както и дали той е ефективен се разбира в третата финална фаза, в която участват хиляди доброволци. 

Едва след  края на програмата създателят на ваксината предава резултатите на регулаторните органи, които са тези, които разрешават употребата на ваксината. Те имат правото и на проверки, а цялата единна процедура е разписана и в Европейския портал за ваксиниране. 

Снимка: btvnovinite.bg

Няколко компании от различни страни са на финалните етапи. Част от тях са и в т. нар. „портфейл с ваксини” на Европейската комисия. Той е част от специална стратегия, която Урсула фон дер Лайен обяви още през юни. Целта – чрез предварителните договорки максимално бързо да се осъществи първоначалната заявка на Съюза за стотици милиони дози от бъдещата ваксина. 

Снимка: btvnovinite.bg

„Общите действия на европейско ниво ще позволят на всички страни-членки да увеличат шансовете си за откриване на ефикасна ваксина и ще гарантират достатъчно количества за гражданите на разумна цена”, каза в свое официално обръщение президентът на ЕК. 

Въпреки че руската ваксина беше обявена от президента на федерацията Владимир Путин, тя не е преминала през ключовите финални изпитвания. Затова и Еврокомисията не е водила преговори с производителя. 

Снимка: btvnovinite.bg

Не само предварителни договори и серия от срещи, но и значителни средства се отделят за разработките на екипи – и от тази, но и от другата страна на Океана. Европа се включи в инициативата след призив на СЗО - "Глобалният отговор срещу коронавируса”. С нея за борбата с пандемията по целия свят вече са събрани близо 16 милиарда евро. А България е сред вносителите във фонда - със 100 000 евро. 

Вижте във видеото кои са най-напредналите разработки и изпитването на една от тях да бъде временно спряно (преди вчера отново да бъде възобновено).