Бъдещи лекари са в първите редици на борбата срещу коронавируса в старозагорската болница. Всеки ден седем лекари, три сестри, санитари и доброволци водят битка с вируса в името на живота.

Запознайте се с Боян, Петко, Айше и Десислава. Освен че учат за лекари в Тракийския университет, и четиримата са в първите редици в борбата срещу коронавируса в Клиниката по инфекциозни болести към Университетската болница в Стара Загора.

„Забравила съм да ям. Оставала съм, просто защото съм усещала, че трябва да свърша нещата“, казва Десислава.

От две седмици неин колега не само по специалност, а и по мисия е Айше Али. „Помагам на сестрите, сваляме банки, слагаме банки, понякога съм в амбулаторията. Миналия ден ми се случи за първи път да приемам пациенти, разбира се всичко е под надзор на специалистите“, разказва тя.

Преди три месеца за първи път прага на COVID отделението в инфекциозната клиника на Университетската болница в Стара Загора прекрачва и колегата на Десислава - петокурсникът по хуманна медицина Боян Стоев. Постъпва като доброволец. Сега работи като санитар на трудов договор. Задачите му са различни.

„Транспортирането на кръв до лабораторията, което отнема много време на специалистите, помагаме им да си вършат работата. Почистваме отделението, вземаме проби за PCR, сменяме банки“, споделя Боян.

Негов колега е шестокурсникът по хуманна медицина Петко Шидеров. И той първоначално постъпва като доброволец. „Когато говорим за медицината в един по-общ план, може би тя е статистика. Но когато влезете тук, в отделението, вече виждате че става дума за човешки съдби“, казва той.

Зад защитните костюми, шлемовете и маските те мечтаят тази криза да свърши, а държавата да успее да запази всички студенти да останат да работят в България.