Европейският парламент прие общ регламент за свободата на медиите в Европейския съюз. Той беше одобрен с огромни мнозинство – 448 евродепутати гласуваха „за“, 102-ма бяха против, а 75 се въздържаха. 

В изготвянето му участваше българският евродепутат (БСП/ПЕС) Елена Йончева.

„Целта на този медиен акт, по който работим вече 4 години, е действително да бъдат защитени журналистите и медиите в Европа. Виждате какво става в много държави в Източна Европа, особено в България. Преди 20 г. по свобода на медиите бяхме заедно с Франция. Не виждаме никакви подобрения въпреки критиките от Брюксел, въпреки годишните доклади на различни организации, включително „Репортери без граници“. Те идват, казват ни колко сме зле в сферата на журналистиката. Ние се самобичуваме, но нищо не се променя“, коментира в „Тази сутрин“ Йончева.

По думите ѝ става все по-трудно журналистите да бъдат обективни и безпристрастни и да защитят интересите си.

„Това ново законодателство на европейско ниво няма да е магическа пръчка, но е първа стъпка и е изключително важна“, уточни евродепутатът.

Елена Йончева изброи и основните моменти в новата регулация - ясна собственост на медиите, забрана за подслушване и следене на журналистите и техните източници, свобода на медиите да представят различни гледни точки.

Евродепутатът напомни, че предстои регламентът да бъде одобрен от Европейската комисия. Според нея Франция няма да е съгласна с ограничението журналистите да бъдат следени.

Тя коментира и развитието по разследването „Барселонагейт“, свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

„То не е прекратено в Барселона, а е прехвърлено в България с аргумента, че България е по-напреднала в разследването. Не мога да кажа доколко този аргумент е обективен“, каза Йончева.