Риск е за национална сигурност на България тази промяна, касаеща преходните и заключителните разпоредби, свързани с референдумите. Това каза в студиото на „Тази сутрин“ депутатът от БСП Явор Божанков.

В четвъртък депутатите приеха поправка в преходните и заключителни на Изборния кодекс. Те отмениха ключова точка от закона - а именно, че не може да има обществени допитвания по теми, свързани с компетентността на Велико Народно събрание. След като тази точка е отменена, стои въпросът - дали вече гражданите ще могат да се произнесат за формата на управлението на държавата. 

Божанков подчерта, че това е противоконституционен текст:

"То показва отношението на властта към конституционния ред. Абсурдна е идеята - основни граждански права и демократични ценности да бъдат отменяни и променяни чрез подлагане на референдуми", коментира той.

Божанков заяви, че няма как да се промени територията на страната ни или дали ще е президентска република чрез референдуми, защото Конституцията ни пази.

Тя  няма да позволи тези хипотези. Такива въпроси са само в компетентността на ВНС, чрез промяна на закона няма как да се случи, каза депутатът от левицата.

Божанков заяви и че очаква вето на президента, както и че в БСП са готови и с конституционан жалба.

По думите на социалиста след като скандалите в България не са намерили адекватен отговор и разследване в страната, те са станали европейска тема. Според него отказът на Борисов и Гешев да се явят пред комисията на Европейския парламент LIBE за обяснения е в тон с поведението им в България, където също бягат от дебат.

Вижте целия разговор във видеото.