Тъй като няма коалиционно споразумение, не можем да говорим за коалиция. Това каза в предаването „Тази сутрин“ депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков относно формата на управление. 

„ДПС подкрепя конституционната реформа, защото се изисква мнозинство. Мисля, че както ГЕРБ, така и ДПС разбира в какъв момент се намира България. Шансът в живота на един политик да остави името си до събитие като приемането на страната в Шенген и еврозоната е един път“, поясни той.

Божанков сподели, че много често го питат как ПП-ДБ ще прави конституционна реформа с ДПС и ГЕРБ. „Тези две партии имат ясното съзнание колко е важно те да участват в този проект като политически формации“, поясни той.

„Заради нашият предизборен ангажимент – да не създаваме коалиция с ГЕРБ, ние направихме правителство от втора позиция. Макар че носим отговорност за изпълнителната власт, всеки един законопроект трябва да се договаря всеки ден с ГЕРБ, защото иначе няма да има мнозинство. Това е труден процес и той е пред очите на всички“, категоричен е Божанков.

По подов стабилизиращата роля на ДПС в това управление, депутатът от ПП-ДБ поясни, че „голямата цел е провеждането на съдебна реформа до края на тази година“. „Тази тема нямаше да седи на масата, а това е един от основните аргументи да управляваме“, поясни Божанков.  

Той посочи, че ако няма конституционна реформа, няма да има нито Шенген, нито еврозона. „Никой няма да приеме България в Шенген, ако не дадем сигурни гаранции. Единствената сигурна гаранция е реформа на ниво Конституция“, подчерта Божанков. 

Явор Божанков е на мнение също така, че ако няма реформа в службите чрез проекта за конституционни промени, тогава няма основание да има редовно правителство.

„Подкрепата на ГЕРБ-СДС за промяната на службите беше оттеглена“, изтъкна Божанков и достатъчно ясно заявяваме, че това е ключова реформа и един от основните въпроси в кабинета. 

„Ген. Атанас Атанасов подаде оставка и това е ясен знак, че по отношение на реформата в службите ние няма да бъдем пасивни. Убеден съм, че е получил подкрепа, която впоследствие е оттеглена. Това е предпоставка за неговата оставка“, отбеляза още Божанков.