Депутатът от БСП Явор Божанков и кандидат за кмет на Горна Оряховица беше привикан на разпит в полицията преди първия тур на местните избори по сигнал за купуване на гласове.

"Не съм бил обвинен, само съм давал обяснение по абсурден сигнал, че човек е бил принуждаван с шамари да гласува за мен. Сигналът в последствие се оказа фалшив – изпратен от имейл на човек с открадната самоличност", каза в предаването „Тази сутрин” Божанков.

"Появиха се статии, че съм предизвикал катастрофа, оставил съм си детето и накрая съм организирал гей парад. Всичко това целеше един човек с чиста биография да бъде вкаран в калта, за да може избирателят да бъде отвратен и избирателната активност да падне. Ниската избирателна активност е горивото на тази машина", обясни социалистът.

По думите му обвиненията срещу него са само медийни и са имали за цел да го дискредитират. По думите му това е повлияло на неговия резултат на първия тур. Той получава 46,43%, а неговият опонент от ГЕРБ – 51,13%.

Божанков е подал сигнал за това, че охранителна фирма е обикаляла плевенските села и буквално изкарвала хората от домовете им да гласуват.

Вижте повече във видеото!