Правителството на Бойко Борисов бележи спад на негативните оценки, след период на по-сериозни критични нагласи и ръст на негативните оценки. Позитивните оценки се повишават от 15% на 19 на 100, показват резултатите от изследване на Агенция „Алфа рисърч”, представително за пълнолетното население на страната.

Снимка: btvnovinite.bg

Проучването е извършено в периода 4 – 12 декември сред 1017 души по метода на прякото стандартизирано интервю по домовете.

Снимка: btvnovinite.bg

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие – 58 на 100. 15 на 100 е делът на негативните оценки за държавния глава. За втори път в рамките на неговия мандат обаче позитивните нагласи падат под 50%.

Изводите от изследването са, че българите не толерират впускането на президента в конюнктурни дебати и биха предпочели той да води стратегически, аргументирани такива.

Оценките за партиите

ГЕРБ запазва крехко преимущество пред БСП с около 3 процента и половина – 21,5% на 18,7%.

Въпреки щетите в редица свери от страна на управляващите, вътрешните проблеми в опозицията ѝ пречат да оползотвори позитивните нагласи спрямо себе си.

Снимка: btvnovinite.bg

Интересно е съпоставянето в проучването между ДПС и все още нерегистрираната партия на Слави Трифонов. Разликата между двете е съответно 8,6% на 8,3%. Следва да се отбележи обаче, че позитивните нагласи спрямо формацията на Трифонов в момента са само симпатии. Трябва да има вот, за да се измери реалната подкрепа.

Равносметката на 2019 г.

Като цяло 2019 г. бележи позитивна тенденция, характерна за последните 5 години. 33 на 100 от анкетираните казват, че 2019 г. е била по-добра за тях от предходната. 14 на 100 дават противоположен отговор.

Най-голям остава делът на хората, за които отминаващата година не е променила нищо нито за добро, нито за лошо – 53%.

Снимка: btvnovinite.bg

През 2019 г. има лек спад както в позитивните, така и в негативните оценки.

Снимка: btvnovinite.bg

По-добрата среда на живот остава приоритет сред хората, а това е знак към кметовете да очакват по-силен граждански натиск.