Три процента и половина подкрепа делят ГЕРБ и БСП в края на 2019 г. Това показват данните от социологическо проучване на „Алфа Рисърч”.

На въпроса за коя партия биха гласували на парламентарни избори, 21,7% от запитаните посочват ГЕРБ, а 18,3% - БСП. За сравнение, преди местните избори социалистите са имали малко по-висока подкрепа, а управляващите – малко по-ниска.

Снимка: btvnovinite.bg

„Няма такава държава” на телевизионния водещ Слави Трифонов е поставена на трето място с 8,6% от гласовете. Следват ДПС (7,8%), ВМРО и НФСБ (5,3% общо) и „Демократична България” (5,1%).

По отношение на все още нерегистрираната партия на Трифонов, от „Алфа Рисърч” отбелязват: „На този етап е трудно да се каже, дали заявените симпатии ще се превърнат в реална подкрепа, още повече, че профилът на техните привърженици остава все още твърде неясен. За момента по-ясно се открояват т.нар. "мобилни избиратели", чийто вот бързо се мобилизира, но и бързо се демобилизира: най-младите до 30 годишна възраст, обезсърчени и разочаровани хора от по-малките населени места”.

Снимка: btvnovinite.bg

За „Демократична България” пък социолозите коментират, че „предизвикателство продължава да бъде слабото присъствие извън столицата”.

При националистическите партии пък се наблюдава „ерозия”, посочват от „Алфа Рисърч” – „Атака” има под 1,5% одобрение, а доверието в Красимир Каракачанов, Валери Симеонов и Волен Сидеров или се срива, или остава на много ниски нива.

Любимци и не точно

С голяма преднина, най-нехаресваният министър в сегашното правителство е отговорният за ресор „Правосъдие” Данаил Кирилов. Следва го здравният Кирил Ананиев. Съществен спад в рейтинга се наблюдава не само при Красимир Каракачанов, но и при Владислав Горанов и Нено Димов. „И тримата бележат негативен тренд в следствие от конкретни казуси като предложението за първите дни болнични и водния режим в някои части на страната”, отбелязват социолозите.

Снимка: btvnovinite.bg

Вицепремиерът Томислав Дончев, спортният министър Красен Кралев, външният министър Екатерина Захариева, просветният Красимир Вълчев и силовият Младен Маринов могат да се похвалят с положителен рейтинг.

Сред парламентарно представените партии, с най-високо доверие е председателят на ГЕРБ Бойко Борисов (с 29,6%), следван от Корнелия Нинова (БСП, 20,8%).

Събитията на 2019 г.

Според 38% от запитаните местните избори са събитието с най-голямо значение за страната през 2020 г. След него се нарежда кибератаката срещу НАП (посочена от 23% от хората), брекзит (17%), газовия интерконектор (16%) и избирането на Иван Гешев за главен прокурор (15%).

„Личната равносметка на българите за 2019 г. продължава в общи линии позитивната тенденция, характерна за последните пет години. Двойно по-голям процент (33%) оценяват изминалата година като по-добра за тях, отколкото тези, за които тя е била по-лоша (14%). Остава обаче най-значим делът (53%) на хората, които не виждат промяна в собствения си живот и възможности – нито за добро, нито за лошо”, пишат авторите на изследването.

Снимка: btvnovinite.bg

Личните прогнози за 2020г. продължават да бъдат подчертано оптимистични – 55% очакват лично за тях тя да бъде по-добра, срещу едва 9%, които я виждат в по-лоша светлина.

Изследването е проведено между 5 и 12 декември сред 1017 респонденти по метода на прякото стандартизирано интервю по деомовете на интервюираните лица.