„Голямата изненада е малката разлика между първия и втория на балотажа в София“, това каза политологът проф. Светослав Малинов в предаването „Тази сутрин“.

„Иначе в страната кметове, които изглеждаха непобедими загубиха. Появиха се нови хора, които партиите не слагаха в сметките. Не е изненада, че БСП е лидер на опозицията“, добави той.

„Голяма част от гласовете на Ваня Григорова не са нейни или на БСП“, подчерта Малинов.

По думите му резултатите й се дължали на избирателите на ГЕРБ. „Очевидно те повтарят грешката да гласуват поради разочарование“, уточни той.

„На много места в страната разделението не беше ляво-дясно, а статукво-промяна. В промяната се включва ПП-ДБ, но се включват БСП и местни организации. Когато се стигне на втори тур до избор между статукво и промяна – промяната печели“, каза политологът.

„Основният извод след изборите е, че правителството се стабилизира. Мнозинството в парламента е непокътнато, а то избира кабинета. То си е същото, дори има и трето колело“, категоричен бе той.

„За мен на изборите се родиха нови национални лидери“, посочи Малинов.

 

„За мен София е голямата изненада, защото ако преди месец някой беше казал, че разликата ще е толкова ниска никой нямаше да повярва. БСП е изненадата“, каза от своя страна журналистът Александър Симов.

„Извън София БСП се представя повече от добре. Имаше много прогнози как тези избори са последните и вече ще варим житото. Левицата не изчезна. 3 от областните градове са на БСП. Много се радвам на победата на БСП в Дупница“, каза той.

„София е голяма тема. Ваня Григова е явление. Тя показа, че София не е синя. За София десните вече трябва да се борят“, категоричен бе Симов.

„Не знам дали се стабилизирало правителството, но смятам, че ще видим настояване за преформулиране на сглобката. Според мен Борисов ще иска коалиционен договор. Това ще е голямо изпитание за ПП-ДБ, защото допускането на ГЕРБ по този начин във властта разрушава последната им опорна точка, че те управляват по странната некоалиционна формула“, заяви той.

По думите му ГЕРБ ще претендира за повече присъствие във властта.

 

„Резултатът на Ваня Григорова показа протестен вот срещу управлението на сглобката, защото ГЕРБ напусна битката още на първия тур“, каза социалният антрополог Харалан Александров.

По думите му голяма част от избирателите на ГЕБР не били съгласни със сглобката и гласували протестно.

„Споделям мнението, че има червена вълна. Вълната на промяната излезе от рамките на София. За мен е изненада, че обновлението вече не е само чрез „Промяната“. Имаме напълно прекроена карта на местната власт“, посочи Александров.