Куриозно отвличане в столицата - откраднаха куче от ветеринарна клиника. Според лекарите причината е да се избегне плащане на лечение за над 4000 лв. Отвличането е заснето от охранителните камери.

Мъж и жена влизат в клиниката под претекст да зарадват кучето Ара с консерва храна.

“Започнаха да го галят, да си играят с него и в следващия момент да му свалят нашийника”, разказа ветеринарният лекар д-р Весела Хичева.

Посетителите вдигат животното и се отправят към изхода. Престъплението е предварително организирано - навън чака трети съучастник с маска.

„Опитах се да застана между тях и вратата. В този момент съучастникът им бутна вратата отвън и успяха да излязат въпреки спречкването на вратата с управителя“, добави тя.

Мъжът е непознат за служителите, но жената е била в клиниката и друг път. Ара е бездомна, намерена простреляна в гръбнака и парализирана. Първоначално получава присъдата - евтаназия. Претърпява сложна операция в друга клиника, след това е оставена за рехабилитация в тази, а дължимото е над 4000 лв.

„Това е натрупана сума от лечение, престой, хоспитализация, физиотерапия на това животно - от април до ден днешен, като те покриваха някаква част от тези пари, които се трупаха, но в крайна сметка 4200 лв. е остатъкът. Поканих ги да си я вземат, но след като си заплатят всички разходи. Собственикът на животното нееднократно се е държал грубо по телефона и директно в клиниката с мен и с колеги“, обясни д-р Димитър Яновски.

За лечението ѝ се събират пари в социалните мрежи, а сумите постъпват по сметката на клиниката. Мъжът и жената, спасили Ара и организирали кампанията в интернет, отричат да имат нещо общо с престъплението. Подозират обаче каква е причината за кражбата.

“Ултиматумът, който поставиха от клиниката, е, че ако тези пари моментално не бъдат изплатени, кучето ще бъде изпратено в общински приют за евтаназиране“, разказа тя.

Другият човек, вписан като попечител на Ара в клиниката, е мъжът, който я е намерил. Той също отрича да е свързан по какъвто и да е начин с посегателството.

„Това е кученце, което бяхме намерили преди много време, то си влачеше задните крака, беше простреляно в гръбнака и ние просто го закарахме да се опитаме да му помогнем. Каквито пари сме имали, дадохме да го оправят и оттам нататък не му знам съдбата“, разказа той.

След инцидента е подаден сигнал в полицията. От СДВР потвърдиха за bTV и съобщиха, че са предприети незабавни действия за установяване на самоличността на извършителите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!