Частични избори по време на пандемия се проведоха в белослатинското село Соколаре. Парадоксалното е, че до вота се стигна, след като в дома на доскорошния кмет от ГЕРБ бяха намерени незаконни оръжия и цигари.

След скандала Николай Нинов подаде оставка под натиска на собствената си партия. На вчерашните избори кандидатите бяха трима.

Снимка: btvnovinite.bg

С убедителна победа от 71% или 237 гласа печели кандидатът от ГЕРБ – инж. Йошка Цветкова. На второ място е кандидатът на ДПС, който получава 86 гласа, а на трето – кандидатът от БСП с 8 гласа.

Как се стигна до новия избор?

Миналата зима полицията откри в дома на тогавашния кмет на село Соколаре. Николай Нинов 400 патрона, самоделен пистолет, незаконна пушка и почти хиляда къса цигари без бандерол. Тогава кметът се отказа от поста по настояване на местната организация на ГЕРБ. 

Снимка: btvnovinite.bg

На частичния вот сега ГЕРБ издигнаха за кмет дългогодишния секретар на кметството инж. Цветкова. Предизборната кампания съвпаднала с нейната петдесетгодишнина и това я мотивирало да обиколи селото от къща на къща.

В битката за кметския пост е и Йорданка Груева - кандидат на ДПС. Предизборните ѝ плакати в селото са частично скъсани. Оказа се, че ОИК в Бяла Слатина установила цветовете на родния трибагреник в него и настояла за корекции.

Снимка: btvnovinite.bg

Вчера пък кандидатът на БСП - Митко Петков предположи, че ще е последен по гласове. Вотът протече при пълни мерки за дезинфекция, включително и с раздаване на безплатни маски.

Снимка: btvnovinite.bg

На местните им направи впечатление и полицейското присъствие, което, според тях, по принцип отсъствало в селото.

След изборите

Йошка Цветкова обясни, че е близо до проблемите на хората. Тя заяви, че първите ѝ стъпки като кмет на Соколоре ще са свързани с поставянето на осветление, както и ремонти в парка и улиците.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът на Бяла Слатина заяви, че не е оказван натиск или пък да са купувани гласове. Той подчерта, че изборите са „купени“ с доверието на гражданите в инж. Цветкова.