Йордан Цонев е прав, че приемането на партийна субсидия от 8 лева е реверанс към БСП, защото те трябват на премиера Бойко Борисов за гласуването на бюджета, заяви Ивайло Нойзи Цветков в „Тази сутрин”.

Политическият анализатор и културолог е категоричен, че партийна субсидия трябва да има, но въпросът е какъв да бъде нейния размер. Това обаче трябва да се реши след експертен аналзиз.

Снимка: btvnovinite.bg

Има два подхода към въпроса за партийното финансиране – популистки модел, чието проявление е било видно в зададения за субсидиите въпрос на референдума, и експертен модел, който е за предпочитане въпреки недоверието, което се е настанило срещу експертите в обществото, смята Нойзи.

Според него няма реална обосновка защо е било прието субсидията да бъде 8 лева, след като в Германия е 1 евро. Той обаче отбелязва и факта, че във федералната република избирателите са много повече.

Снимка: btvnovinite.bg

Ивайло Нойзи Цветков представи една „странна идея” как да се контролират харчовете на партиите – парите от субсидията да остават в държавния бюджет, а финансовият министър да осребрява фактурите, представени от политическите сили. Така ще може да се контролира в известна степен доколко правомерно са изхарчени парите.

Нормално е по-малките партии с по-слаби изборни резултати да получават по-малко. Също така „няма логика партийните коалиции да бъдат лишени от субсидия”, смята Нойзи, според когото това е една от причината за бързото разпадане на такива коалиции.

Снимка: btvnovinite.bg

Не партийната субсидия обаче е проблемът в „Демократична България”, а липсата на лидерство и идеологическият „миш-маш”, който цари там.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!