Приехме този вариант (за субсидия от 8 лв. на глас), за да можем да приемем бюджета, но сега искам ние да сме водещи в темата за какво трябва да се харчат парите и дали трябва да са 8 лв. Това заяви по време на правителственото заседание премиерът Бойко Борисов, след като с много процедурни хватки в крайна сметка депутатите не запазиха нивото от 1 лв. на глас и в резултат ГЕРБ бяха обвинени в договорка с БСП, които първи поискаха 8.

„Ние сме били против след референдума да се увеличават партийните субсидии, но, знаете, в парламента се предизвика криза, беше прекъснато заседанието. Ние не можеше да направим кворум и да приемем бюджета, категорично. Оказа се, че партийните субсидии могат да попречат да се приеме бюджетът. В момент, в който гласувахме партийните субсидии, 30 точки ги минахме за 1 час. Оказа се, че другите парламентарни групи се интересуват само от тази точка от бюджета“, заяви премиерът.

Той подчерта, че няколко пъти е говорил с финансовия министър Владислав Горанов и с Валери Симеонов от "Обединени патриоти", но кворум не е бил възможен. Борисов даже прикани зам.-председателя на парламента да каже дали е имал срещи с лидера на БСП Корнелия Нинова.

Министър-председателят каза, че е преценил бюджетът в случая е по-важен. Сега, обаче, ще се прави анализ: „На сляпо подкрепихме предложението на БСП, за да се приеме бюджетът. Откъде дойде тази цифра – 8 лв.?“.

Според Борисов партийната дейност трябва да се регламентира и да е ясно какво може да се прави със субсидията и какво – не: „Да се знае – с тази партийна субсидия може ли да правиш телевизия?“.

Сред идеите на премиера е БНТ и БНР да предоставят безплатно ефирно време на всички партии по време на предизборна кампания.